Socialisatie van onze pups

Het belangrijkste wat wij, naast gezondheidsonderzoek,  de pups kunnen meegeven is het zich leren vrij bewegen in de wereld waar ze deel van gaan uit maken.
We beginnen vanaf 4 weken met het kennis maken met familieleden en andere mensen dan tot dan toe alleen het eigen gezin. Daarna maken de pups kennis verschillende honden. Omdat de pups in de huiskamer hun plek hebben, horen ze natuurlijk ook alle geluiden die daar bij horen zoals: de stofzuiger, koffiemachine, deurbel enz. kortom wat zich voordoet aan geluiden en geuren in huis

De pups hebben buiten een ren waarin ze kunnen spelen en daarnaast gaan ze dagelijks regelmatig met de volwassen honden de tuin ‘verkennen’. Om toevallig nog even een pantoffel mee te nemen uit huis, vormt geen probleem….  Dan natuurlijk de eerste stapjes buiten de vertrouwde omgeving, aan de riem. Ook buiten kennis laten maken met mensen en dieren.

Ook het bezoek van de dierenarts is een mooie uitdaging om vervolgens te horen dat ‘het zulke mooie gezonde pups ‘zijn, dát is waar we blij van worden. Dan in de auto naar het dorp: eerst es rustig kijken buiten bij de supermarkt, vervolgens ook wanneer het drukker is en er karretjes langsrollen, verkeer langs rijdt en er bv veel geluid komt van een sirene, motor of vrachtwagen. En natuurlijk een kopje koffie op het terras met pups die dan lekker gaan liggen.

Een uitstapje naar de hondenspeelplaats is alweer een nieuwe ervaring. Samen naar het bos, naar de hei en op de Es zijn weer nieuwe ervaringen. Spelen met een tunnel en waterspeeltjes geven veel plezier. Als de pups dan meelopen aan een riempje met hun staartjes omhoog dan hebben we alvast een goede stap kunnen zetten.  Het is dan ook heel fijn dat we van de nieuwe baasjes te horen krijgen dat ze zo vrolijk en niet bang zijn, zelfs niet als er aan een stal met paarden moet worden gewend.

Omdat ik zelf de honden knip komen de pups al snel op de trimtafel. Eerst alleen maar staan en kijken, daarna borstelen en vervolgens een keer voetjes en snoetje een beetje bij knippen. Als dat is gelukt gaan ze een volgende keer in het bad om vervolgens de waterblazer te ervaren.
En daarna lukt het soms al om een echt geschoren poedelsnuitje te krijgen…..