HOERA…… EEN PUP!!!

En dan…… best spannend om thuis te komen met zo’n hummeltje. Voor de nieuwe eerste pup eigenaren maar ook voor de baasjes die al ervaren zijn maar voor wie het alweer weer even geleden is:
hoe werkt het met zo’n pup…….

Als je thuis komt met je pup en je laat ‘m es even snuffelen in de tuin en vervolgens in het huis dan is het zo leuk om te kijken wat de pup gaat doen.  Het is prettig wanneer het rustig is in huis bij de eerste kennismaking met de nieuwe leefomgeving. Tevens leer je jezelf goed kijken naar de gedragingen. Je ziet hoe de pup rondkijkt en snuffelt en je leert ook zien wanneer hij nadrukkelijk op de grond snuffelt en een beetje ronddraait om vervolgens door z’n achterpootjes te zakken om een plasje te doen.

 

 

Er zijn veel mogelijkheden om je te verdiepen in de eerste maanden van je pup: het kan via filmpjes op ‘you tube’ of er zijn fijne boeken bv: ‘Toepoels puppywijzer’.

Wat niet altijd naar voren komt in filmpjes en boeken is: dat de eerste maanden hartstikke leuk maar daarnaast ook heel intensief zijn. Hoe lukt het om de pup bv ’s nachts in een bench te houden zonder dat ie gaat janken, of hoe blijft hij in een doos / mandje evt naast je bed. Hoe lang moet je er toch
‘s nachts nog eens uit als je je kamer tenminste wilt droog houden. Weet je nog : na het wakker worden: direct naar buiten om te plassen, na intensief spelen: toch óók nog even laten plassen. Is je schatje aan het slapen: niet storen!
Hij moet immers zóveel slapen om te groeien, wel 16-20 uur per dag!

En het zindelijk worden kost tijd en overwinnen van teleurstellingen op het moment dat je denkt dat de pup het nu aardig snapt. Misschien vraag je je wel eens af: wordt deze ooit zindelijk…….
En een hond heeft maar ’n heel kort korte termijngeheugen heeft, dus je kunt het je pup niet kwalijk nemen: je had ‘m eerder naar buiten moeten laten gaan door goed op z’n gedrag te letten.
Maar het scheelt: ik heb nog nooit over honden gehoord die niet zindelijk werden.
Enne…. Hoe zit het ook alweer met weg te slepen pantoffels of iets anders wat niet echt bedoeld is voor hondjes….. afleiden werkt gelukkig goed, een soort van ruilen: ik de pantoffel en jij een speeltje of een lege grote doos kan ook een uitdaging zijn om te ontdekken, of…..

Misschien ook nog een overweging om bij een gladde vloer even een paar kleedjes neer te leggen en om eventueel een kostbaar vloerkleed tijdelijk in te wisselen voor eentje waarop een plasje minder kwaad kan.

Vachtverzorging
Naast alles wat je al weet en kunt leren is het belangrijk om (door te gaan) met het borstelen van je pup. Moet dit vaak? Dat hang een beetje van jezelf af: vaker gaat gemakkelijker maar in ieder geval 1x per week goed doorkammen is belangrijk. Vaak vind je pup het best leuk om te worden gekamd. Je pup heeft bij ons al de eerste borstelervaring opgedaan en heeft al op de trimtafel gestaan: het geluid van de tondeuse gehoord en even z’n snoet en voetjes al een beetje netjes gemaakt.
Thuis is het handig om alvast een trimsalon te zoeken.

Voeding:
Op ‘voedingswijzer.com’ is veel informatie te vinden over de verschillende soorten voeding.
De jonge pups eten bij ons het meest gemakkelijk fijngemalen vers vlees (Kivo) Onze volwassen honden gingen op een gegeven moment onregelmatig vlees eten waardoor we de overstap hebben gemaakt op brok. Wisselend eetgedrag is voor poedels niet vreemd. Onze keus valt op ‘Farmina’. Natuurlijk is heel veel voer prima. Het is wel zo : vaak is des te goedkoper het voer, des te meer toevoegingen van bestanddelen die een hond in de natuur niet zou eten zoals vooral bv granen. Als de pup 3 maanden is kan er eventueel worden overgestapt op puppybrok. In ieder geval is te zien dat het gebruik van vers vlees als voeding ‘de mooiste en minste poep’ geeft

Wormkuren:
Wanneer moet je je puppy ontwormen?
Het advies is: ontwormen om de 2,4,6,8, en 12 weken en daarna maandelijks tot een half jaar en daarna elke 3 maanden. Wij gebruiken ‘Milbemax’  Bij de jonge pups werkt het goed om een beetje leverpastei op het pilletje te doen en direct na het innemen nog een likje na te geven.
Als ik kijk naar onze honden dan eten ze buiten weinig bijzonders. Het enige wat ze buiten nog wél eens aantrekkelijk vinden is: verse paardenpoep. Op zich kan een hap geen kwaad maar het is wel goed om in de gaten te houden dat paarden ook wormkuren krijgen maar dan in een veel hogere dosering.

Vlooien en teken
Op het internet is hier informatie over te vinden.
Maar op zich kun je zeggen: net als bij kinderen: na het wandelen controleren op teken. Of gebruik maken van een tekenband of druppels.
Wij gebruiken van maart tot oktober Advantix- druppels op nek, rug en staart.

Tot slot nog een stukje over de vaccinaties:
Op de site van AniCura is bv het volgende te vinden:

Zij geven de volgende vaccinaties aan
Leeftijden vaccinaties:
6 weken
Basis vaccinaties: hondenziekte en parvovirus

8 à 9 weken
Basis vaccinaties: parvovirus en kleine cocktail
Aanvullende vaccinatie: kennelhoest

12 à 13 weken
Basis vaccinatie: grote cocktail
Aanvullende vaccinaties: kennelhoest en rabiës

16 à 20 weken (optioneel)
Aanvullende vaccinatie: parvovirus

1 jaar
Basisvaccinatie: grote cocktail
Aanvullende vaccinatie: kennelhoest

2 jaar en ouder
Basisvaccinatie: grote cocktail en kleine cocktail
Aanvullende vaccinatie: kennelhoest

De grote cocktail bestaat uit vaccinatie tegen: 

Hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvovirus

De kleine cocktail is een vaccinatie tegen de ziekte van weil. 

Bij volwassen honden wordt de grote cocktail elke drie jaar herhaald, de kleine cocktail wordt jaarlijks herhaald.  
Ook het rabiës vaccin hoeft maar eens elke drie jaar te worden herhaald.  Deze is verplicht maar is een eis als je naar het buitenland gaat ( min. 3 weken van te voren)

Tot zover een aantal handreikingen die handig kunnen zijn. Compleet? Zéker niet maar in ieder geval een aanzetje om eigen ervaringen op te bouwen.
En vooral geníéten van zo’n heerlijke pup, met elke dag een lach 😊